Op weg naar duurzame sociale verandering
In een grote gele Amerikaanse schoolbus rijdt Hans, van Drive tot Connect, ons door de smalle straten van Beverwaard naar het Huis van de Wijk, De Focus. Hier worden we gastvrij ontvangen o.a. door Ivonne, een gezondheidsambassadeur, en nog een aantal actieve bewoners. Foto Joop herken ik meteen aan de grote zwarte map die naast hem staat. Joop maakt al sinds 2004 prachtige foto’s in de wijk en heeft een uitgebreid archief op zijn website. Zijn foto’s zijn onderdeel van het middagprogramma.
Wij ontmoeten vandaag verschillende mensen in De Focus die in Beverwaard wonen en/of werken om in gesprek te gaan over sociale samenhang. Of eigenlijk wat zij zien in hun wijk als het gaat om gemeenschap en verbinding van groepen mensen met elkaar. De gemixte groep uit Beverwaard bestaat uit vrijwilligers die in de Wijkraad zitten, naailes geven, Sport op Maat organiseren en ook vanuit de gemeente Rotterdam werkzaam zijn in dit gebied. Ons reisgezelschap uit de bus bestaat ook uit allemaal mensen met een verschillende achtergrond vanuit onderwijs, onderzoek en praktijk.
We gaan samen op excursie, dat wil zeggen dat we in twee groepen iets anders doen. De ene groep wandelt met het prachtige weer door de wijk terwijl zij verhalen en ervaringen met elkaar delen. De andere groep bekijkt de collages die Foto Joop heeft meegebracht en gaat ook in gesprek over hoe het was in en hoe het nu is hier op straat en in de wijk Beverwaard.
De fotocollages van vroegere wijkfeesten, braderieën en Opzoomeractiviteiten brengen herinneringen naar boven bij iedereen. Niet alleen de mensen die in Beverwaard erbij waren. Zij vertellen wel dat ze daar hele leuke herinneringen bij hebben, dat veel mensen van alles met elkaar deden en organiseerden. De grote Halloweenfeesten waar wel duizend mensen vanuit heel Rotterdam kwamen. Foto Joop mist het meest de Opzoomerplantjesdagen. Dan was jong en oud en iedereen door elkaar bezig met plantjes en daar fleurde de wijk ook helemaal van op. Beverwaard heeft een rijke geschiedenis als het gaat om verbinding en gemeenschappen.
Joop woont al 31 jaar in de wijk, ziet er uit als een echte Rotterdammer in zijn Feyenoord trainingspak en kan ook veel over vertellen de mensen die hij interviewt voor Like Beverwaard. Maar ook de verhalen van de andere bewoners, de wijkmanager en sociaal werkers, over wat er gebeurt op straat, over basisschoolkinderen, over mooie verbindingen en nog geen contacten of verbindingen (tussen groepen) in Beverwaard zijn heel waardevol voor onze reis.
Met veel nieuwe inzichten, mooie foto’s, leuke verhalen en contacten vervolgen we onze reis met meer bagage en souvenirs dan we kwamen. Heel veel dank hiervoor allemaal!
Samen met een diverse groep mensen met hart voor het sociaal domein gaan we sociaal
Rotterdam verkennen. Samen leren. Zo vult Erna Hooghiemstra haar rugzak voor haar lector
|