Volgens de actievoerder raken veel speeltuinen in de problemen door het verdwijnen van ID-banen en door gebrek aan vrijwilligers. Sommige speeltuinen moeten de deuren zelfs sluiten.
Lussenburg ergert zich aan het feit dat de gemeente Rotterdam 2,5 miljoen euro investeert in het zogeheten Stadsinitiatief, terwijl de speeltuinen geen extra geld krijgen.
De Rotterdamse VVD-fractievoorzitter Maarten van den Donk zegt in een reactie dat het Stadsinitiatief gefinancierd wordt met tijdelijk geld. 'Na 2014 is dit niet meer beschikbaar.'
Het verdwijnen van ID'ers zou volgens Van den Donk moeten worden opgevangen met onbetaalde krachten. 'Voorheen werden speeltuinen ook met vrijwilligers draaiende gehouden.'
Lussenburg verwacht niet dat het probleem hiermee kan worden opgelost. Volgens hem is er een chronisch tekort aan vrijwilligers.
Geplaatst 2013-01-15 om 05:53
Jerry Lussenburg wil niet dat de speeltuinen vanaf 1 april dichtgaan, omdat er geen medewerkers meer zijn. Via de website www.reddespeeltuinen.nl voert hij actie om ze open te houden. Foto: RICHARD VAN DER KLAAUW
"Belachelijk dat kinderen dupe zijn van bezuiniging"
Rotterdammer Jerry Lussenburg hoopt met een digitale handtekeningenactie op www.reddespeeltuinen.nl te voorkomen dat speeltuinen in Rotterdam vanaf 1 april dicht moeten
Met de speciale website www.reddespeeltuinen.nl is Rotterdammer Jerry Lussenburg een actie gestart om het sluiten van speeltuinen te voorkomen. Sinds dit weekend is de site in de lucht en inmiddels zijn er al een kleine driehonderd steunbetuigingen binnen. Lussenburg hoopt dat wethouder Korrie Louwes (Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, Innovatie en Participatie) de handtekeningen in ontvangst wil nemen.
“Belachelijk dat er vier miljoen euro is vrijgemaakt voor het Stadsinitiatief, terwijl speeltuinen hun deuren moeten sluiten wegens geldgebrek,” foetert Lussenburg. “Het is te gek voor woorden en op 31 maart is het al zover.” Hij hoopt uiteindelijk dat tienduizenden Rotterdammers hun stem laten horen via de website. “Nu werken er nog mensen met een gesubsidieerde id-baan. Deze mensen kennen de kinderen door en door, hebben reanimatie en EHBO-diploma op zak en zijn een echt aanspreekpunt. Je kan niet zomaar iemand in een speeltuin zetten. Dat is zo link, zo gevaarlijk. Wie zegt dat ze niet aan die kinderen zitten?”
De gemeente wil de betaalde id’ers vervangen door vrijwilligers, vertelt Lussenburg. “Maar die zijn er niet of nauwelijks. Bestuurders zijn er voor de speeltuinverenigingen al nauwelijks te vinden en vrijwilligers al helemaal niet. Bovendien moet de speeltuin zeven dagen per week bemand zijn en dat ga je niet redden op deze manier.” Daarbij komt volgens hem ook nog eens dat door de crisis steeds meer kinderen niet op vakantie gaan. “Maar naar de speeltuin kunnen ze straks ook niet meer, want die is dicht. En dat terwijl de speeltuin een plek is waar ze veilig kunnen spelen en leren om met elkaar om te gaan. Straks lopen die kinderen weer op straat met alle gevolgen van dien.”
Hij ergert zich er aan dat iets als een Stadsinitiatief, een speeltje van politici, in de lucht wordt gehouden ten koste van spelende kinderen. “Neem bijvoorbeeld de Luchtsingel bij het Hofplein. Ik rij er vaak onderdoor, maar ben er nog nooit overheen gelopen. En dat ding moet natuurlijk straks weer onderhouden worden en niemand heeft daar wat aan. En één van de ingediende stadsinitiatieven, Ravottuh, gaat over het bouwen van speelplaatsen her en der door de stad. Dat is toch gewoon het wiel opnieuw uitvinden.”